Presidentvalet i USA: Elinor pratar på Publicistklubben

Igår var jag inbjuden till Publicistklubben för att prata om det amerikanska valet, om Donald Trumps framgångar  är mediernas fel och hur Trumps och Clintons retorik skiljer sig åt. Med mig på scenen var journalisten Henrik Torehammar och Ekots utrikeschef Ginna Lindberg.

 

Presidentvalet i USA

 

Samtliga på scenen var i chock över nivån på den andra debatten mellan de två presidentkandidaterna. Vi återkom upprepade gånger till att det aldrig förut har varit sån pajkastning, så mycket attacker och direkta personangrepp i en sådan debatt förut. Det är verkligen en utmaning att som svensk försöka ta ett kliv ur sig själv för att förstå vad som händer ur ett amerikanskt perspektiv. Vi kom också fram till att det varken är journalisternas eller de experter som uttalar sig i mediernas fel att Trump rönt så stora framgångar (pjuh). Däremot kan vara en bra ide att vara medveten om hur vi bedömer och mäter kandidaterna olika och vad det får för konsekvenser.

Bör extremister få synas i svenska medier?

I vårt samtal snuddade vi också vid utmaningen svenska medier ställs inför när det gäller att ge utrymme till individer och grupper med extrema åsikter. I debatten efter oss så diskuteras yttrandefrihet och främlingsfientlighet djupare och mer ingående. Vill ni titta på vårt samtal och debatten så börjar sändningen vid 10.20 nedan.
 

/ Elinor Falkman, Falkman Råd & Retorik

No posts yet...