Oscarsgalan 2016 – hur blir tacktalen?

I natt är det så äntligen dags för den 88:e upplagan av Oscarsgalan (Heja Alicia Vikander)! En klar förbättring med årets gala är att producenterna bett alla nominerade att lämna in en lista med de personer som de skulle vilja tacka om de vinner. Om man vinner kommer namnen man lämnade in att rulla i nederkant på skärmen för oss som tittar. Förhoppningen är att vi tittare ska slippa lyssna på tacktal som enbart består av en lång radda namn på människor vi ändå inte känner till. Så. Himla. Skönt.

För visst blir det pinsamt uppenbart nu under galasäsongen att de flesta, både skådisar och musiker, inte har så mycket att komma med när det kommer till tacktal? Om Sofia Coppola, Linda Perry, Anton Tjechov eller Max Martin skrivit saker åt en så är det inga problem, men när man ska göra allt själv så faller det ofta platt. Det är därför vi verkligen uppskattar akademins försök att tvinga fram intressantare tal på årets Oscarsgala.

Sen finns det ju undantag såklart. Här är några exempel på när både musiker och skådisar lyckats bra med sina tacktal. Den gemensamma nämnaren är ofta en av två saker. Antingen så är personen ordentligt förberedd eller otroligt, ostoppbart, ohämmat glad.

Taylor Swift, Grammys 2016 (Kolla från 1:11). Taylor ger en subtil känga till Kanye West, samtidigt som hon peppar tjejer över hela världen. Välförmulerad, välfunnen, väldigt kul.

Viola Davis, Emmys 2015. Viola tog chansen att vara politisk och prata om svarta kvinnors kamp att få synas. Helt fantastiskt bra!

Cuba Gooding Jr, Oscars 1997. Cubas tal faller onekligen in i kategorin ”ohämmat glad”. Men visst får man rysningar när en person är så innerligt superlycklig?

Nu håller vi tummarna för Alicia och Leo i natt!

/Falkman Råd & Retorik

No posts yet...