Hans Rosling är död – här är några av hans bästa stunder

I går kväll nåddes vi av nyheten att Hans Rosling, ett år efter att han insjuknat i cancer, har dött. Hans Rosling var en fantastisk människa, kunnig, rolig, allvarlig, hårdnackad, envis och obotligt – men välgrundat – positiv. Vi som jobbar med retorik har så klart sett upp till Rosling under åren, det är svårt att inte göra det till en man som hållit mer än 10 TED Talks. Just TED hyllade Rosling igår genom att släppa den här videon med hans bästa stunder från de olika talen han hållit för organisationen:

Det finns så många fantastiska tal och föreläsningar av och med Rosling att det är svårt att välja ut bara någon eller några favoriter. TED har samlat Roslings bästa tal under parollen ”In momeory of a great man and the numbers he loved”. Jag tycker det sammanfattar Rosling på ett tydligt och fint sätt. ”Siffrorna han älskade”. Den kärleken syns i alla tal Rosling hållit, i alla intervjuer han gett, i alla hans publika framträdanden. I ett BBC-klipp från 2010 lyser det extra starkt när han på fyra minuter förklarar utvecklingen i 200 länder över 200 år. Titta och njut:

För när man kokar ner det så är det det som var Roslings största mission och passion, att på ett pedagogiskt och lättförståeligt sätt förklara, förtydliga och förverkliga data och statistik. I ett samhälle med ett debattklimat som blir mer och mer sannings- och faktaresistent var Hans Rosling den odiskutabla sanningens sista bastion. Kanske är det tydligast illustrerat i klippet från dansk TV när Rosling vägrar gå med på programledarens beskrivning av tillståndet i världen. Han avslutande ord är lika delar självsäkra, kaxiga och tydliga: ”Det är här inget man kan diskutera – jag har rätt och du har fel!”

Men mitt i alla siffror, i all data och all statistik får vi inte glömma människan Hans Rosling. Vi får inte glömma att vara tacksamma att vi fick ta del av allt han hade att erbjuda. Min vän Fanny, läkarstudent själv, beskrev det så här fint på sin Facebooksida:

I en tid där rasisterna vinner mark, Trump ”leder” den fria världen och människors värde och huruvida de förtjänar vår hjälp mäts i kronor och ören får vi inte glömma humanisten Hans Rosling. Han vacklade inte, han backade inte. Det ser vi inte minst från hans tal på Hela Sverige Skramlar där han yttrar en mening som jag önskar att alla människor, oavsett vilka de och och var de kommer ifrån tar med sig i livet:

”Den tiden när vi kunde tjafsa om huruvida man ska stödja flyktingar här eller där är över. Alla människor ska ha hjälp överallt.” 

Minnena är den dödes tröstegåva till de levande, sa min bror nyligen till mig . Låt oss tillsammans låta Hans Roslings minne leva vidare inte bara i hans fantastiska föreläsningar, utan också i hans inställning till andra människor och i hans övertygelse att det alltid är vårt ansvar att hjälpa dem som behöver det.

Vila i frid.

/Johan Falkman, Falkman Råd & Retorik

No posts yet...